Африканський буйвол

Африканський буйвол вважається найбільшим не тільки серед всіх буйволів, а й серед диких биків. Він небезпечний і вразливий одночасно, володіє такою, що запам'ятовується зовнішністю, специфічним характером і дізнатися про нього більше буде цікаво.

Африканський буйвол

опис

Африканські буйволи, вони ж чорні буйволи або Syncerus caffer на латині, складаються в сімействі парнокопитних та є родичами яків, бізонів, зубрів та ін.

Незважаючи на те, що різноманітна фауна Африки наповнена дикими хижаками, африканського буйвола відносять до тварин, від яких люди гинуть частіше, ніж від гепардів, леопардів, левів і інших котячих. Так би мовити, пальму першості вони поступаються тільки бегемотам та нільським крокодилам.

Зовнішній вигляд

Вони, безсумнівно, виділяються своєю вражаючою масою:

  • 1200 кг у самців «похилого віку»;
  • 800-900 кг - дорослі «бички»;
  • 600 кг - особини молодший, в т.ч. самки.

При цьому ростом вони менше, ніж, наприклад, індійські буйволи, що досягають 1, 8 м в холці, а африканські буйволи в середньому мають зріст близько 1-1, 4 м, іноді - 1, 6 м при довжині тіла до 3 м. У них також невисокі кінцівки, кремезне статура.

Основна сила зосереджена в передній частині корпусу. З цієї причини копита на передніх ногах в рази більше, ніж на задніх, це допомагає тварині витримувати власну вагу.

Характерною рисою в їх зовнішності виступають роги. Вони не тільки прикрашають і виділяють африканських буйволів, а й служать їм зброєю. Міцні, загнуті наверх роги африканського буйвола досягають близько 1 м в довжину від одного краю до іншого, у самок приблизно на чверть менше. На голові у дорослих самців можна побачити кістковий панцир, він з'являється в результаті зрощення рогів і здатний захистити тварину навіть від куль. У «жіночої половини» такого явища не спостерігається, та й самі ріжки тонше.

Шкіру кожна особина має темно-бурого або чорного кольору, на тілі ростуть рідкісні, але жорстке волосся.

підвиди

Прийнято вважати, що африканський буйвол, незважаючи на деякі відмінності примірників, представлений одним видом. Однак розрізняють його підвиди:

  • червоний (або карликовий);
  • суданський;
  • капский;
  • гірський;
  • і нільський буйволи.

Колись їх було в десятки разів більше, близько 90.

Сьогодні найбільшим і лютим називають капский підвид, він же чорний буйвол. Правда, самки бувають коричневого кольору з рудим подтоном. Старі особини втрачають практично всю свою шерсть, залишаючись наче лисими. Трохи більше меншими розмірами і більш світлим забарвленням володіє нільський підвид.

Африканський карликовий буйвол - повна протилежність своєму побратиму. Він рудий, з темними цятками на плечах і голові, має пензлика на вухах. У масі досягає до 270 кг, а у висоту - до 1, 2 м. Ріжки не дотягують і до 40 см, до того ж не зростаються.

Проміжне за параметрами місце займає суданський підвид і гірський. Вони важать не більше 600 кг.

До речі, не всі вважають, що червоний і гірський підвиди взагалі потрібно відносити до африканського виду.

територія проживання

Місцем проживання грізних рогатик є теплі райони Африки: ліси, савани, гори, на південь від Сахари. При виборі території африканські буйволи віддають перевагу місцевостям з великими водними джерелами і пасовищами з густорастущей травою. Близького сусідства з людьми вони всіляко уникають.

Для кожного підвиду характерна своя середовище проживання. Представники карликових буйволів розташовуються в лісистих районах Заходу і Центру Африки. Також на Західних територіях Африки, зокрема в Камеруні, живуть суданські представники виду.

За саваннам, розташованим на Східній і Південній частині, бігають капські бички, а нільські зустрічаються в Судані, Ефіопії, Конго, Уганді (північний схід) і Центральній Африці. Гірський же підвид скаче переважно в Східній частині Африки.

До того ж африканський буйвол міститься в заповідниках і зоопарках.

Спосіб життя

В умовах дикої природи живуть африканські буйволи близько 15 років. У заповідниках набагато довше - 20-30 років. Здійснення тривалих міграцій диким бичка не властиво, вони вважають за краще осідати на одному місці. Можливо, це пов'язано з тим, що вони ліниві і не надто охоче пересуваються.

стадо

Африканський буйвол - це стадна тварина. Особи об'єднуються в групи з 20-30 голів, а на період посухи ходять сотнями.

Схема стада виглядає наступним чином: старші особини, що є і найбільш досвідченими, стають по обидва боки, щоб мати можливість спостерігати за тим, що відбувається навколо, помічати небезпеки і т.д. Саме вони і подають сигнал про втечу для всіх членів стада. Всі, хто молодше, в т.ч. зовсім маленькі буйволята, йдуть в центрі.

Групи можуть бути змішаними (самці, самки, молодняк), складатися виключно з «молоді» (особини від 4 до 10 років) або з «старих» (понад 10 років). Причому останні - досить часте явище, оскільки вікові буйволи залишають своє стадо і можуть навіть не об'єднуватися, а бродити поодинці. Часом свої напади вони здійснюють безпричинно, хоча в цілому схильні займатися своїми справами, не звертаючи уваги на інших: їсти, відпочивати, і лише на певній території.

Зазвичай територія, яку займають буйволової групи, становить 100, іноді 200 кв. км.

харчування

Ці рогаті мешканці пристроїв спекотної Африки воліють пастися в темний час доби. Вдень вони зазвичай лежать в тіні, вивалюються в грязі. У водойм відпочивають рідко, використовуючи їх в основному тільки щоб напитися. П'ють вони по 30-40 л води на добу.

Особливу будову шлунка, що складається з 4-х камер, впливає і на манеру харчування. Спочатку повністю заповнюється перший шлунковий відділ, в нього потрапляє їжа, яку тварини навіть не сильно-то й жують, потім частина цієї їжі відригується назад в ротову область і вже там ретельно жується.

Їжею буйволам служить трава, в т.ч. гілки чагарників і засохлі рослини. Обсяг добової норми становить до 2% від ваги тварини.

характер

Буйство їх характеру, напевно, дещо перебільшено. Вони можуть вести себе спокійно, поки не почують небезпеку. Відбігаючи на деяку відстань від ворога, роблять різкий поворот і стають до ворога обличчям.

Помічено, що масовість груп у африканських буйволів не випадкова: це їх головна зброя. Вони із задоволенням поспішають на виручку товаришеві, який потрапив в лапи хижака, і разом відбиваються від нападу.

Між собою вони «воюють» в період гону: нападають, ламають роги, проте не добивають програв.

розмноження

З настанням сезону дощів, а це з березня по травень, приходить черга спарювання. Це означає, що можна спостерігати властиві цьому періоду поєдинки. Залякуючи один одного, самці голосно ревуть, починають фиркати, закидаючи при цьому голову, копитами переривають землю, борються і т.д. Чи не розбираючись, що знаходиться навколо, вони б'ються навіть з деревами. Найвідважніші і міцні стають продовжувачами роду.

Буває, що одному бику потрібно кілька «дружин», і він збирає собі цілий гарем.

Буйволиця виношує одного дитинчати і триває це від 10 до 11 місяців. Перед пологами вона відділяється від стада, займає тихе місце для здійснення цього процесу.

Дітки народжуються гідними своїх батьків, вагою 50-60 кг. Хвилин через 15 вони вже ходять за мамою, проте не залишають матір років до 4. Молоком харчуються близько 6 місяців, хоча через місяць вже пробують травичку, ростуть швидко.

Підросли самки так і залишаються в рідному колективі, а самці змушені його залишити.

Цікаві факти

Особливості

Слабким місцем рогатик є їх зір: вони короткозорі, однак цей недолік компенсується розвиненим нюхом. Якщо вони і не побачать ворога, то зможуть його понюхати, головне, щоб вітер дув у правильному напрямку. Ще вони прекрасно чують.

Неповороткість і повільність буйволів змінюється відносної спритністю, коли мова йде про порятунок свого життя. Тікаючи, вони розганяються до 57 км / ч.

недруги буйволів

Дивлячись на фото африканського буйвола, складно повірити, що у нього можуть бути вороги. Але леви, крокодили, гієни і ін. Частенько роблять на них атаки. Бики, звичайно, в силах дати відсіч, правда, якщо мова йде про малюків, то шанси нерівні.

Кровососи та інші комахи теж заважають їм. Різні пташки намагаються допомогти рогатик, викльовуючи з них паразитів. Але є важкодоступні місця, де комахи все ж псують їм життя, п'ють кров, відкладають свої личинки, заносять інфекції. Рятує купання в багнюці: засихаючи, вона відпадає разом з непроханими гостями.

Людини теж можна назвати їх ворогом. З давніх-давен люди полюють на буйволів заради шкури і м'яса. Незважаючи на численні заборони, браконьєри не припиняють сприяти зменшенню популяції.

Рекомендуємо

Характеристика груші сорту Російська Красуня
2019
До чого сниться кінь
2019
Опис сорту помідорів Халі-Галі
2019