Опис Амурського степового тхора

Нерідко у любителів екзотичних домашніх тварин виникає питання: що являє собою таку тварину, як степовий тхір? Якщо подивитися на фотографії цього нехитрого звірка, він відразу ж розтопить будь-яке серце, ось чому його досить часто розводять в домашньому господарстві. На сьогоднішній день розрізняють величезну кількість видів цієї тварини, але особливої ​​уваги вимагає до себе Амурський степовий тхір. У цій статті розглянемо особливості Амурського степового тхора, умови, в яких він живе, і інші не менш важливі нюанси.

Амурський степовий тхір

Особливості зовнішнього вигляду

Візуально Амурський степовий тхір практично нічим не відрізняється від родичів. Незважаючи на те, що його тулуб злегка витягнуте так само, як і тулуб у інших підвидів, гризун має свої особливості.

Маса тіла тхорів може досягати 2-х кг при цьому мінімальна вага - близько 0, 5 кг. Що ж стосується довжини тіла Амурського степового тхора, то в середньому вона становить 55-57 см. Це дані найбільш великих представників цієї породи. Самки Амурського степового тхора мають набагато менші параметри, ніж самці.

Якщо розглядати хвіст, то його довжина може бути різною, проте найчастіше даний підвид має довжину хвоста в 17-18 см. Крім цього, подібна тварина має досить світлий колір, в якому можна зустріти рудуваті і жовті відтінки. Темні візерунки на поверхні всього тулуба Амурського степового тхора створюються за рахунок бурого волоса.

На голові маленького хижака присутній досить оригінальне забарвлення. Приблизно в області очей цієї тварини розташовується темна маска, яка явно виділяється на білому тлі. Вона розміщується на поверхні всієї морди, зачіпаючи лобову частину і область щік. Лапки Амурського тхора мають чорне забарвлення, також в цей колір забарвлений кінчик хвоста і невелика частина грудей.

На яких територіях мешкає тварина

Розглядаючи ареал проживання гризуна, варто звернути увагу на його конкретне місце проживання. Амурський степовий тхір в своєму унікальному підвиді в більшій частині проживає в Китаї безпосередньо в східно-північній частині цієї країни. Якщо розглядати таку країну, як Росія, то життя подібного тваринного здійснюється і на цій місцевості. Дуже часто його можна зустріти безпосередньо на самому Амурі поблизу однойменної річки. Варто звернути увагу на те, що його проживання найчастіше припадає на невелику ділянку, який знаходиться на території між селищем під назвою Черняево і селом Інокентьевка.

На сьогоднішній день немає реальної можливості отримати правдиву інформацію про кількісний склад представників цієї породи. Це пов'язано з тим, що Червона книга в недавньому часі поповнилася цим рідкісним тваринам, тому можна з упевненістю сказати, що степової Амурський тхір на даний момент знаходиться на межі вимирання.

Якщо розглядати територію, на якій воліють проживати Амурські степові тхори, сюди входять лугові зони, де розташовується велика різнотрав'я і ділянки, які добре заросли бур'яном. Також ідеальним варіантом можуть стати місця, густо засаджені всілякими чагарниками і розташовуються уздовж долин річок. Степовий Амурський тхір практично ніколи не зустрічається на місцевості з дуже високою вологістю або ж на заболочених ділянках. Крім цього даного звірка нереально зустріти поблизу великого населеного пункту, так як він дуже сильно боїться контакту з людиною. Найбільш прийнятним місцем є піщана зона з пагорбами, на яких розташовуються сосни та інші хвойні дерева.

Особливості способу життя

Якщо розглядати особливості життя подібного тваринного, можна відзначити, що воно не пристосоване до проживання на закріпленій території. Вихованцеві притаманне переміщення з одного місця на інше. У літню пору він може проживати осіло на конкретному місці, взимку ж постійно переміщається. Залишатися на одному місці звірок може не довше 3-х тижнів поспіль, тому весь час намагається знайти нове місце.

У літній період Амурський степовий тхір воліє осілий спосіб життя і живе в складі невеликих груп. У березні-квітні у тварини починається активний гон.

За рахунок досить гнучкого і вузького тіла у тхорів є можливість потрапити в найменші нори, де їх чекає потенційна здобич. Іноді та територія, яку вони завойовують, залишається у них в якості потенційного житла. Навіть якщо подивитися на те, що у звірків є міцні кігті і лапи, до будівництва власних нір вони приступають вкрай рідко. Іноді вони можуть захопити і вивільнити чужу нору, після чого підігнати її до своїх параметрах і проживати в ній до тих пір, поки поруч знаходиться їжа. Що ж стосується самки, то її проживання в норі буде здійснюватися до того моменту, поки вона не виросте своїх діток. У тому випадку, якщо їх житла загрожує небезпека, тхори застосовують свій особливий анальний секрет, що володіє специфічним і відразливим запахом.

Як харчується і розмножується

Якщо розглядати харчування Амурського степового тхора, то найчастіше в якості видобутку виступають найменші звірята, серед яких можна зустріти:

  • хом'ячків і ховрахів;
  • ящірок і великих комах;
  • змій і жаб;
  • мишок;
  • невеликих пташок.

Той степовий тхір, який живе поблизу водойм, в обов'язковому порядку вміє дуже добре плавати. За рахунок так званих водяних полівок раціон харчування тхорів досить різноманітний. Бувають випадки, коли тварина ховає видобуток, а потім не може згадати її місцезнаходження.

Якщо розглядати розмноження тхорів, то шлюбний період у них припадає безпосередньо на зиму. Протягом 45 днів самка виношує дитинчат, після чого на світ з'являється близько 10-15 малюків. Спочатку їх вага не перевищує 10 г, але за рахунок живильного материнського молока він стрімко збільшується. Як тільки на поверхні тіла з'являється шерсть, мініатюрні хижаки стають повністю самостійними.

Рекомендуємо

Види грибів в Калмикії
2019
Як можна визначити стать курчати
2019
Характеристика сорти огірків Ємеля
2019